Oskari – koulutustiimin esimies ja tuotepäällikkö

Oskari Maksimainen, tai tuttavallisemmin Osku, rekryttiin suoraan työmaalta Tocomanin ohjelmistokoulutustiimiin vuonna 2017. Ura konsernin sisällä vei Oskarin ensin kouluttajasta tuotepäälliköksi. Nyt Oskari on koulutustiimin esimies ja johtaa uuden selainpohjaisen aikatauluohjelmiston kehitystä.

Oskari valmistui rakennusmestariksi vuonna 2016. Infra-alalla maanalaisen rakentamisen työnjohdossa tuli vietettyä muutama vuosi, jonka jälkeen Oskari päätyi Tocomanille suorahaun kautta kouluttamaan rakennusalan asiakkaita ohjelmistojen käytössä. Digitalisaatio on aina kiinnostanut Oskaria niin työssä kuin arjessa. Päätös työtarjoukseen tarttumisesta oli helppo.  

Tocoman Aikataulun tuotepäälliköksi Oskari päätyi, sillä työmaan arjesta ja aikataulujen suunnittelusta ja seurannasta oli kertynyt aikaisempaa kokemusta.

Monessa mukana

Tiivis yhteistyö asiakkaiden ja sisäisen tuotekehitystiimin kanssa pitää kiireisenä.

”Oma työ on kyllä todella monipuolista ja vuosien myötä vastuita ja työtehtäviä on kertynyt paljon. Tällä hetkellä fokus on uuden aikatauluohjelmiston tuotekehityksessä.”

Oskari auttaa tarvittaessa Tocomanin asiakastuessa ja pitää ohjelmistokoulutuksia asiakkaille. Myyntitapaamisissa Oskari avustaa teknisenä asiantuntijana ohjelmistodemojen kanssa. Tuotepäällikön roolissa Oskari on mukana myös tuotemarkkinoinnin parissa. Sidosryhmiä on siis monia.

Viiden vuoden aikana Tocomanin laaja ohjelmistotarjoama on tullut Oskarille erittäin tutuksi. Hän kouluttaa Tocoman Aikataulun lisäksi tietomallinnusohjelmisto BIM3:a, laskentaohjelmistoa ja kustannusseurannan ratkaisuja.

Rakennusalan osaamisesta on ollut hyötyä

Rakennusalan kokemus on auttanut ymmärtämään rakentamisen arkea ja tunnistamaan mahdollisia kehityskohteita. Toimialan tuntemisesta on ollut ehdotonta etua, mutta digitalisaatio ja ohjelmistot ovat vahvemmin työn keskiössä.

”Meillä on koulutustiimissä tälläkin hetkellä osaajia niin rakennusala- kuin ohjelmistotaustalta, joten molemmista on tässä työssä hyötyä.”

Monipuolinen työnkuva ja kehitystyö soveltuvat hyvin Oskarin persoonaan.

”Tartun helposti toimeen ja tykkään tehdä asiat huolellisesti. Olen myös tunnollinen ja näen paljon vaivaa, että asiat tulevat tehdyksi. Katson asioita analyyttisesti, laatikon ulkopuolelta, ja mietin usein, miten asiat voisi tehdä paremmin.”

Työn parhaat puolet

Työn parhaiksi puoliksi Oskari mainitsee ongelmanratkaisun ja työporukan:

”Se on hyvä fiilis, kun pystyy auttamaan asiakkaita heidän ongelmissaan, oli kyse sitten koulutuksesta tai tuotekehityksestä. Ilmapiiri työpaikalla on todella hyvä ja kaikki kohtelevat toisiaan tasa-arvoisesti ja kunnioittaen. Työkaverit nostavat ylöspäin ja kaikkia kannustetaan.

Yhteisöllisyys on noussut viime vuosina tärkeään rooliin. Kun Tocoman liittyi Admicom-konserniin, työporukka kasvoi. Pandemian takia ei kuitenkaan päästy pitkään aikaan fyysisesti tapaamaan. Vuonna 2021 muutettiin uusiin toimitiloihin tänne Käpylään ja palattiin ns. normaaliin työmoodiin. Mukava lisä oli myös, kun Kotopro liittyi meidän konserniin viime vuonna.”

Mikä palkitsee arjen keskellä?

Oskarin mielestä tiimin kanssa töiden teko yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi on palkitsevaa. Myös kiitos arjen keskellä lisää motivaatiota.

”Kiitos omasta työstä merkitsee paljon. Välillä asiakkaalta saa suoraan hyvää palautetta. Jotkin projektit ovat pidempikestoisia, ja on hieno fiilis saada ne onnistuneesti maaliin. Viime vuosi oli todella onnistunut meidän tiimillämme, kun yllettiin kunnianhimoisiin tavoitteisiin.”

Oskari haluaa myös, että oma työ on merkityksellistä. Kun kouluttaa ohjelmistojen käytössä tai kehittää tuotetta, on tärkeä tietää, että tehdystä työstä on hyötyä asiakkaalle:

”Rakentaminen on perinteisempi ala. Tämä näkyy siinä, miten paljon asioita tehdään edelleen manuaalisesti. Digitalisaatiolla on mahdollisuuksia kehittää ja tehostaa yritysten toimintatapoja ja erityisesti tiedon hyödyntämistä. Toimialassa on paljon potentiaalia ja meidän konsernin laajalla tuotesalkulla voidaan tuoda todellista hyötyä rakentamisen prosesseihin.”

Työn ulkopuolella ehtii harrastaa

”Tietokonepelejä on tullut harrastettua jo pidempään, ja näitä pelataan työkavereidenkin kanssa.”

Oskari tykkää vapaa-ajallaan myös laittaa ruokaa ja käydä testaamassa eri ravintoloita. Kun Oskarilta kysyy, että minkä maan ruoka on ykkössijalla, ei yhtä parasta löydy. Japani ja Kaakkois-Aasia, Meksiko, Italia (sekä hampurilaiset) löytyvät listalta. Oskari käy myös salilla mahdollisimman usein ja harrastaa boulderointia. Myös retkeily luonnossa on lähellä sydäntä.  

Työelämän ulkopuolella Oskari haluaa päästä matkustamaan mahdollisimman moniin eri kohteisiin ja kokea uusia asioita. Viimeisin matkakohde oli Italian Amalfin rannikko ja seuraavalla reissulla olisi tarkoitus vierailla samaisen saapasmaan eteläkärjessä Calabriassa.