Antti – full stack developer

Antti Oinonen on työskennellyt full stack developer -roolissa teollisuuden tiimissä toukokuusta lähtien Helsingin toimistolla. Pitkän työkokemuksen omaava Antti on jo lyhyessä ajassa tuntenut työn Admicomilla omakseen.

Helsingistä kotoisin oleva Antti oli lukion ja varusmiespalveluksen jälkeen ensin pitkään töissä. Ajatus kypsyi kouluttautumisesta sellaiselle alalle, josta hän oikeasti välittää. Antti päätyi opiskelemaan ammattikorkeakouluun ohjelmistokehitystä ja sai työharjoittelun kautta alan töitä. IT-alan opiskelujen aloittamisen jälkeen kokemusta on ehtinyt kertyä jo useiden vuosien ajalta ohjelmistokehityksen parista. Admicomille Antti kertoo päätyneensä hieman sattuman kautta:

”Minulla oli ollut jo pidempään työpaikanvaihtohaaveita, koska olin ollut niin monta vuotta samassa firmassa ja kaipailin uusia tuulia elämään. En oikeastaan etsinyt niin aktiivisesti itselleni töitä, mutta tiesin että työkaverini etsi. Minulle tuli Instagramissa Admicomin työpaikkailmotus vastaan ja laitoin sen hänelle.”

Työkaveri sai paikan Admicomilta ja hän kehui Antille kuinka hyvin rekrytointiprosessi oli mennyt ja rekrytoivat henkilöt olivat olleet mukavia. Antti lämpeni kehujen myötä itsekin ajatukselle hakea Admicomille töihin.

Admicomista sosiaalisen median ja verkkosivujen kautta välittynyt mielikuva antoi miellyttävän ja raikkaan kuvan yrityksestä. Se tuki työnhakupäätöstä, kun Antti koki työnantajan itselleen sopivaksi.

”Firman hengestä sai aika hyvän käsityksen ja se houkutteli työnhakijana aika hyvin.”

Rekryprosessi vakuutti

Antille jäi rekrytointiprosessista positiivinen muistikuva ja hän on ollut tyytyväinen, että päätyi hakemaan Admicomille.

”Työpaikkailmotuksen kaikki kohdat vaan klikkasi itselleni tosi hyvin ja omaan osaamiseen nähden myöskin tuntui luontevalta. Niin se on tuntunut alottamisen myötäkin, on päässyt iisisti tekemiseen sisään”, Antti kuvailee.

Admicomin tuotekehityksen toimintatavat eroavat positiivisesti perinteisestä konsulttitalojen ohjelmistokehityksestä. Eri asiakkaille tehtyjen projektien sijaan Admicomilla keskitytään kehittämään pitkäjänteisesti omia ohjelmistoja tutun tiimin kanssa.

”Siinä on jotain lämminhenkisyyttä, että ollaan samassa tiimissä yhteisen päämäärän edessä. Tällainen tuotetalo missä tehdään omaa tuotetta samassa tiimissä tuntuu sopivan luonteelleni paremmin kuin konsulttitalo”, hän kertoo.

Työnkuvaansa ja tyypillistä työviikkoa oman asiakastoimialansa ohjelmistokehitykseen keskittyvässä tiimissä Antti kuvailee näin:

”Meillä on kaksi suunnittelijaa, jotka tuotepäällikön ja muiden kanssa miettivät mitä pitäisi tehdä, ja sitten heiltä tulee suunnitelmat ja työtehtävät meille kehittäjille. Työviikossa on tietty rytmi. Se alkaa yhteisellä tiimipalaverilla ja sitten viikon päätteeksi on koko tuotekehityksen viikkopalaveri, missä laitetaan nippuun sen viikon aikaansaamiset. Työpäivät viikon aikana koostuvat suunnittelijoiden antamien työtehtävien toteuttamisesta ja koodaamisesta”, hän jatkaa

Vaikka Admicomin toimiala ei ollutkaan entuudestaan tuttu, Antti näkee toiminnanohjausjärjestelmän kehittämistyössä paljon hyvää:

”Koodarina on kiva, että ohjelmassa on paljon ulottuvuuksia ja että se on laaja, koska siinä on aina mahdollisuuksia. Se että on katse tulevaisuuteen, uusiin teknologioihin ja että on kehitysmahdollisuuksia kiinnostaa aina tietysti koodaria, ettei jämähdetä vuosikausiksi.”

Ohjelmistokehityksessäkin tarvitaan inhimillisyyttä

Pedantti ja pikkutarkkuuteenkin taipuvainen Antti korostaa myös ohjelmistokehittäjän kykyä empatiaan ja ymmärrystä siitä, miten ihmiset käyttävät ohjelmistoa. Full stack developerina hän pääsee tekemään niin ohjelmiston koodipuolta kuin miettimään sitä käyttäjänäkökulmasta.

”Kehittäjille on todella tärkeää ymmärtää, miten oma ohjelma toimii. Arvostan aina todella paljon, että on empatiaa koodissa. Ettei sitä kirjoita vain itselleen, vaan myös muiden silmille tulevaisuutta ajatellen. Siinä täytyy ottaa huomioon se, että joku muu voi joskus ymmärtää minun työtäni tai jopa jatkaa, parantaa tai korjata sitä. Siten tämä työ vaatii ehkä myös erilaisten ihmistyyppien ymmärtämistä”, Antti selittää.

Se mikä Admicomissa on parasta työpaikkana ei ole yksiselitteinen asia vaan on Antin mukaan hänelle monen yksittäisen asian summa:

”Paras asia on se, miten tämä on juuri minulle tässä elämän vaiheessa sopinut. Se miten töitä tehdään, missä niitä tehdään ja mitä se työnteko on.”

Työnteko on siis ollut mieluisaa, taloon on ollut mukava tulla ja työskentely tiimin kanssa sujuu.

”Se miten uusi työntekjä on otettu vastaan, perehdytys, aikataulut ja kaikki ovat olleet todella mietittyjä ja on päässyt työn tekemiseen tosi hyvin sisään ihan ensimmäisistä päivistä lähtien. Muistan hyvin, kun tulin ensimmäisenä päivänä töihin ja kolme muuta tiimiläistä rupattelivat todella leppoisasti viikonlopusta. Olen vähän hitaasti lämpenevä etenkin uusissa porukoissa, mutta oikestaan ensimmäisen viikon jälkeen oli jo sellainen olo kuin oltaisiin vanhoja tuttuja ja porukkaan oli helppo päästä mukaan. Koen että minuun luotetaan ja on annettu heti alusta asti vastuuta ja siten on päässyt työhön heti käsiksi”, toteaa Antti lopuksi.