Tero – myynti

Tero Pakarinen aloitti myynnissä pienyritysten Adminet Lite-tiimissä, ennen kuin siirtyi nykyiseen tehtäväänsä myymään laajempaa Adminet-toiminnanohjausjärjestelmää teollisuusyrityksille. Parasta työssä on vaihtelevuus ja hyvä työyhteisö, josta saa aina tukea sijainnista riippumatta.

Tero Pakarinen aloitti Admicomilla myynnissä vuonna 2018, kun markkinoille tuotiin uusi ohjelmistopalvelu Adminet Lite, jonka myyntiä ja käyttöönottoa varten perustettiin oma tiimi. Koulutuksen osalta Terolla on taskussaan sekä tradenomin että yritysten ympäristöjohtamisen maisterin paperit. Vaikka hänelle on ehtinyt kertyä jo vankka kokemus myyntityöstä, buukkaamisesta ja esimiestehtävistä, tulee silti joka päivä jotain uutta opittavaa tuotteesta, alasta tai myyntityöstä.

”Ehdottomasti olen kehittynyt myyntityössä, sillä työkavereiden kanssa on pystynyt jakamaan ja vertailemaan kokemuksia, ja sitä kautta saanut oppia itsekin. Lisäksi myyjiä koulutetaan säännöllisesti ja työnantaja panostaa yksilön kehittymiseen.”

Tero päätyi hakemaan avoinna ollutta työpaikkaa Adminet Liten myyntitiimissä seurattuaan vakuuttuneena, miten paljon yritys oli lyhyessä ajassa kasvanut.

”Pääsin nopeasti taloksi. Silloin kun aloitin, koko Lite-tiimi koottiin, joten oli kiva päästä alusta lähtien mukaan uuteen porukkaan. Perehdyttäminen oli tehty fiksusti ja huomasi heti, että on selkeä suunnitelma perehdyttämiseen. Opetettiin järjestelmän käyttöön sekä saatiin myyntiinkin lisää apuja. Paljon apua sai myös esimieheltä. Alussa järjestelmäosaaminen ei ollut vielä suuri, joten keskityimme tapaamisten sopimiseen ja sitten demoissa esimies oli paikalla tukena.”

Vaikka ura alkoikin Admicomilla pienyrityksiä palvelevassa Lite-tiimissä, siirtyi Tero jo seuraavana vuonna myymään laajempaa Adminet-toiminnanohjausjärjestelmää teollisuusyrityksille. Vaikka aiempaa kokemusta teollisuusalalta ei juurikaan ollut, ei se ole haitannut.

”Päättäjät eivät hirveästi eroa toisistaan, oli ala mikä tahansa. Teollisuusmyyntiin oli helppo tarttua, sillä sain hyvän koulutuksen heti alkuun.”

Nykyään Lite-tiimi koostuu ammattitaitoisista nuorista myyjistä, jotka ovat nopeita oppimaan ja kehittyvät hurjaa vauhtia. Koska työtä tehdään reissutyön sijaan pääsääntöisesti toimistolla, on työkavereitakin lähettyvillä enemmän kuin laajemman ohjelmistokokonaisuuden myynnissä.

”Adminet Litessä valtaosa tapaamisista on etätapaamisia, joten työtä tehdään joko toimistolla tai etänä esimerkiksi kotoa käsin. Työ koostuu siitä, että sovitaan tapaamisia asiakkaiden kanssa, pidetään etätapaamisia, esitellään järjestelmää, tehdään tarjouksia ja soitellaan tarjousten perään asiakkaille.”

Monesti myyjän työstä kiinnostuneita huolettaa, kuinka vaikeaa kuluttaja-asiakkaille myynnistä on hypätä yritysmyyntiin. Tero kannustaa rohkeasti kokeilemaan, sillä suurin ero B2B- ja B2C-myynnissä on vain se, että kyse on yrityksen liiketoiminnasta ja kauppojen summat ovat siten yleensä isompia kuin kuluttajamyynnissä.

”Sellainen myyjä, joka on tehnyt tulosta kuluttaja-asiakkaille myymisessä, tekee varmasti tulosta myös yritysmyynnissä. Samat lainalaisuudet toimivat myynnissä ja samoihin asioihin vaikutetaan: myydään hyötyjä, että saadaan asiakas kiinnostumaan. Samanlaiset taktiikat ja tekniikat ovat käytössä kummallakin puolella. Kauppojen koot ovat suhteellisen isoja verrattuna kuluttajapuoleen, joten kaupan kotiuttaminen vaatii usein enemmän työtä. Ihmisillehän kummassakin tapauksessa kauppaa tehdään. Jos tulee tunne, että tämä on hyvä, niin kyllähän silloin ostetaan.”

Lite-tiimi on toiminut ponnahduslautana monelle myyntitykille, jotka ovat päässeet etenemään urallaan.

”Adminet Liten myyntiä voisin suositella sellaiselle nuorelle myyjälle, joka on jo pystynyt osoittamaan tuloksia jossain aiemmassa työssä, oli se sitten contact center, ständimyyntiä tai muuta ja haluaa kehittyä myyntityössä. Liten myynti on sellainen kasvupaikka, josta kasvatetaan myyjiä sitten myymään laajaa Adminettiä. Toki Litestä saa arvokasta kokemusta myyntityöstä työmarkkinoille muuallekin.”

Apua saa aina niin esimieheltä kuin työkavereiltakin

Nykyään Teron työhön kuuluu myös reissaaminen, sillä Adminet Litestä poiketen laajan Adminetin myyminen vaatii yleensä useamman tapaamiskerran asiakkaan kanssa kasvotusten.

”Tavallista työpäivää ei oikeastaan ole, myyntityössä kun nuo tilanteet voi vaihdella tosi paljon. Maanantaina ei välttämättä tiedä yhtään, missä loppuviikon aikana käy. Kun soittaa asiakkaalle, saattaa siinä sopia tapaamisen seuraavalle päivälle toiselle puolelle Suomea. Itse näen sen vain hyvänä juttuna, että on paljon vaihtelua. Ei ole sidottuna yhteen paikkaan ja tee samoja hommia, vaan vaihtelevuutta myyntityössä on paljon. Automatkallakin voi soitella tarjousten perään ja joskus huoltoasemalle pysähdytään lähettämään päivitettyä tarjousta.”

Vaikka Adminetin myynnissä työkavereita ei näekään niin usein kuin Liten myynnissä, saa kuitenkin aina apua ja työkavereihin helposti yhteyttä.

”Työ sopii hyvin ihmisille, joilla on hyvät itsensä johtamistaidot. Työkavereilta saa kuitenkin tukea aina ja aina on mahdollista soitella asiakastapaamisten välissä ajellessa. Esimies ei ole koko ajan kädestä pitämässä, joten työssä on vapautta, mutta sitä kautta myös paljon vastuuta. Työni on sopivassa balanssissa, sillä tykkään olla ihmisten kanssa ja höpötellä mukavia, mutta sitten on saatavilla myös se työrauha ja pääsee asiakkaiden luo, jolloin pääasiassa on koko päivän yksinään. Tykkään siitä vaihtelevuudesta ja onneksi kotipuolessa pystytään joustamaan, sillä välillä saatan olla toisella puolella Suomea pikaisellakin varoitusajalla.”

Admicomin yksi suurimpia vahvuuksia, on yhteen liimautunut työyhteisö, jossa työkavereista todella välitetään.

”Aika monta työyhteisöä ja firmaa olen nähnyt. Täällä työkaveria kannustetaan eikä se ole itsestään selvää monissakaan paikoissa. Muualla saatetaan olla paljon tarkempia asiakkaista ja omasta reviiristä, eikä kaveria oikein haluta auttaa. Täällä on tajuttu, että yhteisen hyvän eteen näitä hommia tehdään. Apua saa ei pelkästään esimiehiltä, vaan myös työkavereilta. Tämä on poikkeuksellista. Jos tulee sellainen keissi, että itselläsi ei ole osaamista jostain osa-alueesta riittävästi, niin aina voi pyytää kollegaa mukaan. Jos silloin yksin lähtisi tapaamiseen, ei siitä saisi kauppaa maaliin, mutta yhdessä täydennetään toistemme osaamisia. Monesti yritykset kehuvat ulospäin, että siellä on hyvä henki työyhteisössä ja hyvä työilmapiiri, mutta kyllä täällä meidän myynnissä ihan oikeasti autetaan kaveria.”